BilAppen
10.2.2025

Elbil økonomi & drift: Pris pr. km, strømforbrug og totalomkostninger

Er du nysgerrig på, hvad det reelt koster at køre elbil? Mange tror, at elbiler er dyre i drift, men sandheden er faktisk overraskende. I denne guide dykker vi ned i de faktiske udgifter ved elbilkørsel - fra strømforbrug og pris pr. kilometer til de samlede omkostninger, der påvirker din pengepung. Lær hvordan du kan spare penge på din daglige transport.

Indhold

Er du nysgerrig på, hvad det koster at køre elbil, men finder det svært at gennemskue økonomien? Det kan godt virke lidt indviklet i starten, men når du først får styr på de forskellige udgifter, bliver det nemmere at se, hvor du kan spare penge. Når vi kigger på, hvad det koster at køre elbil, er det især strømforbruget og de løbende udgifter, der betyder mest for din pengepung.

Grundlæggende omkostninger ved elbilkørsel

En af de fede ting ved at køre elbil er, at du typisk bruger færre penge på den daglige drift end hvis du kører i en almindelig benzin- eller dieselbil. Din elbil er nemlig ret god til at udnytte strømmen effektivt, så du kan køre længere på en kilowatt-time (kWh) end du kan på en liter benzin. Det betyder som regel, at du sparer penge på "brændstoffet".

Der er også færre dele i en elbil, der kan gå i stykker, så du slipper for en masse vedligeholdelse. Du skal for eksempel ikke bekymre dig om olieskift, og dine bremser holder længere, fordi bilen bremser på en særlig måde, der genbruger energien. Alt det her gør, at du samlet set bruger mindre på at holde bilen kørende.

Sammenligning med traditionelle biler

Lad os kigge på, hvordan økonomien i en elbil ser ud sammenlignet med almindelige biler. Selvom du måske skal hoste op med flere penge, når du køber en elbil, så kan du ofte spare penge i det lange løb på de daglige udgifter. Faktisk viser undersøgelser, at det i gennemsnit koster mellem 3,83 og 4,33 kroner pr. kilometer at eje en elbil, når man regner det hele med - forsikring, vedligeholdelse og strøm. Det er tit billigere end at køre i en benzin- eller dieselbil.

Pris pr. km for elbiler

Når du skal regne ud, hvad det koster pr. kilometer at køre i en elbil, skal du have styr på nogle forskellige ting. Du skal kende elprisen, hvor meget strøm din bil bruger (det måles i kWh pr. 100 km), og hvilken elpris du har i dit område. Lad os tage et eksempel: Hvis din elbil bruger 15 kWh pr. 100 km, og du betaler 2 kroner pr. kWh for strømmen, så koster det dig 30 øre at køre én kilometer.

Det er også værd at vide, at udgifterne kan svinge alt efter hvordan du kører. I byen kan du faktisk spare lidt, fordi bilen er god til at udnytte bremseenergien, mens lange ture på motorvejen kan få forbruget til at stige lidt. Elprisen kan også være forskellig alt efter hvor i landet du bor, så det er en god idé at tjekke de lokale priser, når du regner på, hvad det koster pr. kilometer.

Når alt kommer til alt, kan en elbil være ret god for din økonomi, særligt når det kommer til de daglige udgifter. Når du har styr på, hvordan du regner udgifterne ud, er det meget nemmere at vurdere, om en elbil passer til dig og din pengepung.

Totalomkostninger og driftsomkostninger

Når du overvejer at skifte til elbil, er det smart at kigge på, hvad det faktisk kommer til at koste dig i det lange løb - det kalder vi totalomkostninger (TCO). Der er flere ting at holde øje med, når du sammenligner elbiler med almindelige biler. Det fede ved elbiler er, at de ofte er billigere i drift år efter år. Du skal bruge penge på strøm, vedligeholdelse og forsikring, men det er typisk mindre end ved en benzinbil. I Danmark slipper du også tit for nogle af de afgifter, der ellers kan være ret stride ved almindelige biler.

Tænk for eksempel på din daglige kørsel til og fra arbejde. Her kan du faktisk spare en del penge med en elbil, særligt hvis du kører gennem områder med betalingsbomme eller skal parkere i byen, hvor elbiler tit får rabat eller slipper helt for at betale. Sammenlignet med benzinbiler kan du nemt spare flere tusinde kroner om året, alt efter hvor meget du kører.

Vedligeholdelse og service

En af de virkelig gode ting ved at have en elbil er, at du slipper for en masse af de traditionelle værkstedsbesøg. Elbiler er nemlig bygget meget mere enkelt end almindelige biler - der er færre dele, der kan gå i stykker, og mindre slid generelt. Det betyder færre ture til mekanikeren og mindre brug af reservedele. Du slipper for eksempel helt for at skifte olie, og dine bremser holder længere, fordi bilen bremser på en smartere måde med noget, der hedder regenerativ bremsning.

Hvis du vil læse om, hvordan elbiler fungerer, og hvad du skal overveje ved køb af en, kan du læse vores artikel Den ultimative guide til køb af elbiler.

Praktiske eksempler og beregninger

Lad os kigge på nogle konkrete tal, så du kan se, hvad det betyder i virkeligheden. Tag for eksempel en almindelig dansk pendler, der kører 15.000 km om året. Med en elpris på 2 kr. pr. kWh og en bil, der bruger 15 kWh pr. 100 km, ender strømregningen på omkring 4.500 kr. om året. Sammenligner vi det med en benzinbil, der sluger 6 liter pr. 100 km til 12 kr. literen, så sparer du faktisk over 10.000 kr. om året.

Lynladning og feriekørsel

Selvom du sparer godt i hverdagen, skal du være opmærksom på, at det kan blive lidt dyrere, når du skal på længere ture og bruge lynladning. De hurtige ladestationer tager typisk mere for strømmen end det koster derhjemme, så det er en god idé at tænke over, hvor og hvornår du lader. De fleste elbilsejere lader mest op derhjemme om natten, hvor det er billigst. Når du er på farten, kan det betale sig at holde øje med, hvor du kan finde gratis eller billigere ladestandere.

Økonomiske fordele og udfordringer

Elbiler har mange økonomiske fordele, men der er selvfølgelig også nogle ting, du skal være opmærksom på med elpriser og strømforbrug. Elprisen svinger ret meget i løbet af dagen og kan være forskellig alt efter hvilken leverandør, du har. Derfor kan det være smart at have en aftale med variable priser, så du kan lade bilen, når strømmen er billigst - typisk om natten.

Når det kommer til forsikring, er der også forskelle. Mange forsikringsselskaber har faktisk særlige elbilsforsikringer, som kan være billigere end dem til almindelige biler. Det er derfor en god idé at shoppe lidt rundt og sammenligne forskellige tilbud, så du finder den bedste og billigste forsikring til din elbil.

Interaktive værktøjer til beregning af elbiløkonomi

Vil du gerne have styr på, hvad det koster at køre elbil? Så kan du heldigvis få hjælp fra smarte online værktøjer og beregnere. Her kan du taste dine egne tal ind - for eksempel hvor meget du kører, hvad din elpris er, og hvor effektiv bilen er - og få et skræddersyet overblik over dine udgifter. En elbil beregner er super praktisk, når du vil se, hvor meget du kan spare i forhold til en almindelig bil.

Disse værktøjer er også rigtig gode til at hjælpe dig med at lægge et realistisk budget, da de giver dig et klart billede af, hvad du kan forvente at bruge på din elbil fremover. Det er særligt nyttigt, hvis du overvejer at skifte til elbil og vil være sikker på, at det også er en god beslutning for din pengepung.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor meget koster det at køre en elbil pr. km?

Du kan regne med at bruge mellem 0,30 kr. og 0,50 kr. pr. km i en elbil, men det svinger alt efter din elpris og hvor god bilen er til at udnytte strømmen. For at få det helt præcise tal er det vigtigt at kigge på både din elpris og hvor meget strøm bilen bruger.

Er elbiler altid billigere at køre end benzinbiler?

Som regel er elbiler billigere i det daglige, men det er ikke altid tilfældet. Det kommer nemlig meget an på, hvad du betaler for strøm, og hvordan du bruger bilen. I nogle tilfælde kan benzinbiler faktisk være billigere at køre i, men for det meste er elbiler det mest økonomiske valg i hverdagen.

Hvordan beregner jeg mine egne driftsomkostninger for en elbil?

Det er faktisk ret enkelt at regne ud. Du skal bare kende bilens effektivitet (hvor mange kWh den bruger pr. 100 km) og din elpris, og så ganger du bare disse tal sammen for at finde ud af, hvad det koster pr. km. Hvis du synes, det lyder besværligt, kan du også bare bruge en af de mange online beregnere, som kan give dig et præcist billede ud fra dine kørevaner.

Der er mange gode økonomiske grunde til at vælge en elbil. Når du har sat dig ind i alle udgifterne og måske brugt nogle af værktøjerne til at regne på netop din situation, har du et solidt grundlag for at beslutte, om en elbil er det rigtige valg for dig og din økonomi.

Kilder

Gjerrigknark.com. (2023). "Fordele ved elbilens driftskostnader." Gjerrigknark.

OK.dk. (2023). "Beregning af driftskostnader for elbiler." OK.

FDM.dk. (2023). "Økonomisk analyse af elbiler." FDM.

Ofte stillede spørgsmål

Få besked, når appen er klar
Tak! Vi har modtaget din tilmelding.
Ups! Der skete en fejl med formularen. Prøv venligst igen.
Andre artikler
Optimer din søgeoplevelse med browserens skjulte funktioner
Få styr på søgefunktioner og privatlivsindstillinger i din browser. Se hvordan du surfer sikkert og finder præcis det, du leder efter på nettet.
February 18, 2025
Brug din browser funktion til at finde den perfekte bil
Få styr på din online bilsøgning med browserens smarte funktioner. Lær at bruge søgefunktioner, bogmærker og udvidelser til at finde din drømmebil.
February 18, 2025
fdm leasing elbil
De bedste udbydere af elbil leasing: FDM, LeasePlan, Sixt
Overvejer du FDM til leasing af elbil? Få overblik over fordele, priser og services. Vi guider dig gennem mulighederne for en grøn bil uden stor udbetaling.
February 18, 2025
kan det betale sig at lease en elbil
Kan det betale sig at lease en elbil? Fordele og ulemper
Overvejer du at lease en elbil? Læs om fordele og ulemper, og find ud af hvordan leasing kan give dig adgang til grøn transport uden stor investering.
February 18, 2025
lej elbil
Lej en elbil: Det skal du vide om elbiludlejning
Få adgang til grøn transport uden at binde dig: Lej en elbil og test fremtidens kørsel. Smart løsning for pendlere, turister og miljøbevidste.
February 18, 2025
langtidsleje elbil
Langtidsleje af elbil: Sådan fungerer det
Langtidsleje af elbil er smart: Ingen binding, forsikring og service er inkl. Få styr på økonomien og fleksibilitet til at skifte bil, når du vil.
February 18, 2025
mini lease elbil
Minileasing og korttidsleasing af elbil: Fleksible løsninger
Drømmer du om en elbil uden lang binding? Mini lease giver dig mulighed for at teste forskellige elbiler i 1-6 måneder med alt inkluderet i prisen.
February 18, 2025
billig elbil leasing
Billigste elbil leasing: Priser, tilbud og kampagner
Få adgang til moderne elbiler uden høje udgifter. Læs hvordan billig elbil leasing kan være din vej til grøn kørsel og ny teknologi til overkommelige priser
February 18, 2025